We gaan de zomerstop missen

Het is een schitterende periode: de drie, vier dagen voor de eerste competitiewedstrijd. Die hemeltergende voorbereiding met inspiratieloze, weinig aan de verbeelding over latende, nagebootste toppers. Er zijn genoeg megatransfers voorbijgekomen die de vraag oproepen in hoeverre ze hun club een niveau omhoog helpen. 

Het mooie aan deze fase van het seizoen is eigenlijk dat alles nog kan. Een wit vel, een volle tank, de eerste lentezon, een vers gemaaid grasveld, dag één van een zes weken durende vakantie. De sores van vorig seizoen zijn vergeten, nieuwe sores hebben het ontstane gat nog niet kunnen vullen.

ADO Den Haag mocht vrijdag het voetbalseizoen aftrappen en eigenlijk is dat de lulligste zet van de KNVB sinds het aanstellen van Hans van Breukelen. Bij ADO is er altijd wat, in Den Haag wordt lei nooit gecombineerd met het adjectief schoon.

ADO knoeide tegen FC Utrecht dan ook meteen hevig. Alsof je een kamer stofzuigt en er daarna bij het dekken van de ontbijttafel een scheur aan de onderkant van het pak hagelslag blijkt te zitten. Alsof je met een volgepakte auto naar Frankrijk wil en er bij Breda achter komt dat de uitlaat lekt.

Bij ADO – voor het laatste gedoe verwijs ik je door naar Goal.com, anders ben ik niet actueel – is er altijd gezeik. Het is de club waar sneeuw het snelst voor de zon verdwijnt en waar het meteen daarna toch weer gaat sneeuwen. En daarom is die week voor het begin van de competitie zo lekker. Dat zelfs bij clubs waar altijd kommer en kwel is, nog een paar dagen (valse) hoop mag regeren.

Nu er in sommige competities één speelronde is geweest, beginnen bepaalde zaken toch alweer duidelijk te worden. Frank de Boer, zo mag de voorlopige conclusie zijn, is na het Inter-avontuur opnieuw (over)moedig aan een loodzware klus begonnen. Antonio Conte staat met Chelsea voor het in Engeland bijna traditionele post-Champion-syndroom en Ajax verloor niet alleen de eerste wedstrijd, maar kan ook in de komende twee weken nog de halve selectie verliezen.

Er is alweer veel te veel gebeurd de laatste drie dagen en het eerste trainerscongé is wellicht al in de maak. Hopelijk blijft het nog een verrassing wie dat zal zijn, want uiteindelijk is die fase van onwetendheid, kansen voor iedereen en verwachting de mooiste van een voetbalseizoen. We gaan de zomerstop nog missen.

Column voor: Goal Nederland (14 juli 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s