Een neoclassicistische top 3

Zondagavond kende de Serie A na één speelronde drie koplopers: Juventus, AC Milan en Internazionale; alle drie wonnen ze hun eerste wedstrijd met 3-0. Op de ranglijst vormen ze dus op alfabetische volgorde de top 3. Hoe lang is dat geleden?!

Een neoclassicistische top 3, mooier kon de Serie A niet aanvangen. Juventus: 33 landstitels. Milan en Inter: allebei achttien. Roma en Napoli, die de voorbije twee jaar samen met Juve de top 3 completeerden, hebben er samen maar vijf.

Het Milanese voetbal belandde na de Champions League-winst van Inter in 2010 en de landstitel van Milan een jaar later in een vrije val. Beide clubs eindigden sinds 2012 maar twee keer bij de bovenste vijf,  Milan werd zelfs een keer tiende.

Voetbal uit Milaan leek de laatste jaren op pasta uit een studentenhuis: op de gok bereid, zonder overleg, Italië-onwaardig. Namaakpasta, zoals een Italiaan die nooit zou bereiden. Dit moet het seizoen zijn van de ommekeer.

Milan ging de transfermarkt op en kocht een heel elftal bij elkaar, waarvan Leonardo Bonucci de grootste blikvanger is. Inter haalde met Luciano Spalletti een spectaculaire coach in huis, die nota bene zijn baan bij nummer twee AS Roma ervoor opzegde. Een beschieting op het soevereine Juventus lijkt voor het eerst in jaren nauwkeurig voorbereid. Maar Juve blijft Juve, het Italiaanse Bayern München dat de landstitel min of meer bestelt, alsof het een seizoenkaart betreft.

Hoe dan ook: dit moet het jaar worden dat de top 3 in Italië weer is, zoals die hoort te zijn, zoals die in 2009 voor het laatst was. Een top 3 van traditionele topclubs, waar we in Nederland ook tussen 2005 en 2012 op hebben moeten wachten. Dat een blik op de ranglijst weer voelt als het vegen van je voeten bij thuiskomst. Speelronde één is voor de voetbalfans uit Milaan in ieder geval weer een screenshot waard.

Column voor: Goal Nederland (21 augustus 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s