Trekt Van Ginkel eindelijk zijn jas uit?

Marco van Ginkel gaat in zijn loopbaan waarschijnlijk nog honderd keer aan PSV verhuurd worden, daar kun je van op aan. Afgelopen weekend tekende hij voor de derde keer in Eindhoven. “Ik vind het lekker nu een heel seizoen bij de club en de ploeg te zijn”, zei Van Ginkel op de officiële website van PSV, nadat hij de afgelopen twee seizoenen in januari in de rol van redder in nood uit Engeland was komen vliegen.

Van Ginkel verruilde Vitesse op 20-jarige leeftijd voor Chelsea en speelde sindsdien bij die club welgeteld 98 minuten in het eerste elftal. De Londenaren stalden hem achtereenvolgens bij AC Milan, Stoke City en dus drie keer bij PSV maar toch weigerden ze hem deze zomer definitief af te staan aan de Eindhovenaren. Sterker nog: Chelsea brak dit weekend het contract van de Nederlander open en verlengde de looptijd tot 2020; het lijkt wel of ze plannen met hem hebben.

Van Ginkel speelde de afgelopen drie jaar 72 wedstrijden voor 3 verschillende clubs die allemaal niet zijn eigenlijke werkgever zijn; hurigere huurlingen zijn moeilijk te vinden. Het verbaast me niets van Chelsea, en dat zou ook naïef zijn want het is algemeen bekend dat die club ongeveer 80 spelers op de loonlijst heeft waarvan het er hooguit 23 daadwerkelijk gebruikt – dat is schering en inslag in Engeland.

Ik probeer me alleen even te verplaatsen in hoe dat moet zijn voor een huurling van Van Ginkel-proporties. Elke keer die verrekte presentatie, die foto waarop je de hand van de technisch directeur schudt, het shirt met je rugnummer tonen. Ze hebben het de laatste keer bij Van Ginkel maar achterwegen gelaten, anders kun je bezig blijven. Van Ginkel moet dan straks in Eindhoven, als ze terug zijn van het trainingskamp, weer een kastje krijgen in de kleedkamer, die moet hij voor de derde keer inrichten.

Van Ginkel moet het gevoel hebben dat hij al drie drie, vier jaar met zijn jas aan zit. Een prikkelend, opgejaagd gevoel. Zo nu en dan vraagt iemand: “waarom doe je je jas niet uit, of ga je zo weer?” Van Ginkel weet het niet, of hij zo weer gaat. Onduidelijk is of die contractverlenging van een jaar bij Chelsea, van dit weekend, ook maar iets zegt. Het betekent in ieder geval dat hij volgend jaar in Londen nog niet transfervrij is en dus wéér verhuurd zal worden. De kans is groot dat PSV over een jaar rond deze tijd dus wéér melding maakt van de komst van Van Ginkel. Het is trouwens te hopen voor hem, want bij die tijdelijke werkgever lijkt hij dit seizoen eindelijk zijn jas uit te kunnen trekken. Al was het maar omdat hij nu voor liefst een jaar gehuurd wordt.

(Column voor: Goal Nederland, 17 juli 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s