Twee drama’s op één zaterdag

Het was me het weekendje wel: Romelu Lukaku voor 85 miljoen euro van Everton naar Manchester United. Wayne Rooney die de omgekeerde weg bewandelde, voor een onbekend geldbedrag. Rooney zal vermoedelijk zijn salaris gehalveerd zien worden tot nog steeds een heel respectabel loon, maar zijn clubliefde wint het van menselijke geldzucht.

Het ging dit weekend over het uit de hand gelopen feestje in Los Angeles van Romelu Lukaku. Hij moet in het najaar naar de rechter omdat de politie tot zes keer toe bij hem langs moest gaan om hem te wijzen op geluidsoverlast. Ondertussen werden Everton en Manchester United het dus wel eens over Lukaku en is duidelijk dat Lukaku zijn feestjes komend seizoen op Old Trafford mag geven.

Het ging dit weekend ook over Rooney die kort na zijn omgekeerde en veel goedkopere Lukaku-transfer toegaf dertien jaar lang thuis bij zijn kinderen in een Everton-pyjama te hebben rondgelopen. Hij moést dit wel geheim houden, zei hij tegen Everton TV . Van mij had hij maar één facet van dit geheim prijs hoeven geven: dat Wayne Rooney dertien jaar lang thuis een pyjama had gedragen. Ik kan zijn hoofd nooit meer los van een pyjama zien.

Over dit soort randzaken ging het dit weekend in de voetbalmedia, terwijl het eigenlijk maar over twee mensen had mogen gaan: Sylvia Nooij en Abdelhak Nouri. Beiden zakten zaterdagavond plotseling in elkaar. Nouri in de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen, met hartritmestoornissen, Nooij als gevolg van een epileptische aanval. Spelers, technische staf en andere betrokkenen rondom Ajax stapten zaterdagavond op het vliegtuig naar Amsterdam zonder geruststellend nieuws rondom Appie, zoals de Amsterdammer liefkozend wordt genoemd. Vrienden en familie van Nooij hoorden zaterdag dat de 32-jarige ex-voetbalster van ADO Den Haag en het Nederlands vrouwenvoetbalelftal het leven had gelaten.

Nooij wordt in een statement op de officiële website van ADO Den Haag herinnerd als iemand die altijd, ook in haar tijd in Amerika, als eerst aan ADO dacht. “Ik heb twee favoriete clubs: Ajax bij de mannen en ADO Den Haag bij de vrouwen en dat verandert nooit”, werd de Amsterdamse geciteerd. Nouri werd, terwijl hij op de intensive care in slaap werd gehouden, door zijn trainer Marcel Keizer omschreven als iemand die niet alleen onderdeel is van Ajax 1, maar Ajax ís.

Tussen al het transfergeweld ging het dit weekend, onomwonden, eigenlijk maar over twee dingen: leven en dood. Nouri’s situatie werd zondagavond omschreven als ‘zeer stabiel’. Nooij is er niet meer. Het was een bizar weekend. Miljoenentransfers, lawaaierige feestjes en Rooney’s pyjama’s waren er misschien alleen om de ellende van Nooij en Nouri even te vergeten. Maar dat lukte geen moment.

(Column voor: Goal Nederland, 10 juli 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s