Laat wedstrijd 90 minuten blijven

Bij het lezen van de kop van een Volkskrant-artikel op Facebook, hield ik de like-knop iets langer ingedrukt dan normaal en klikte ik op het hartje. Ik vond het geweldig, dat de FIFA het getreuzel op de velden zat is en zuivere speeltijd wil invoeren.

Toen bedacht ik me. Ik had vaak discussies gehad met niet-voetbaltypes of zelfs voetbalhaters, iets wat je sowieso niet te vaak moet doen, over het getreuzel en theater op het voetbalveld. Het overdreven doorrollen na een lichte schouderduw. De meeste niet-voetbaltypes vonden dit niet alleen heel erg irritant, maar achtten het ook reden genoeg om de gehele voetbalsport op de zwarte lijst te zetten; niet meer naar kijken, geen aandacht mee aan besteden.

Laat me je hier dan vertellen dat juist dat een van de mooiste dingen aan voetbal is. Neem tijdrekken, waar al sinds jaar en dag een gele kaart op staat die ook nog eens geregeld wordt gegeven. Weinig voetballers reageren nonchalanter dan een keeper die in de 85ste minuut net iets te lang wacht met de uittrap. Nog mooier: tijdrekken bij de cornervlag. Een aanvaller die vrijwillig de hoek op zoekt en twee verdedigers erbij die hem niet te pakken krijgen. De frustratie op de gezichten van die verdedigers, die de bal een slinger naar voren willen geven, hopend op de 1-1. De bal die uiteindelijk via hun eige been over de achterlijn gaat: corner.

Ook dat is voetbal en je moet er toch niet aan denken dat de scheidsrechter midden in zo’n prachtig drama de tijd stil zet, als in een film waarin bij een lelijke ruzie het beeld op zwart gaat. Voetbal is oorlog, hoorde je ooit, voetbal is emotie, hoor je veel, en voetbal is in de derde minuut van de blessuretijd nog een jonge speler van het tweede inbrengen om de 1-0 vast te houden – terwijl algemeen bekend is dat de scheidsrechter er dan nóg meer tijd bijtelt.

We hebben zelf in Nederland een vrij beschaafde competitie, waar tijdrekken inderdaad heel vlug met geel wordt bestraft en waarbij een bal de tribune op rossen als zonde wordt beschouwd. Daarom kijk ik graag naar potjes tussen Italiaanse teams of naar de Copa América. Waar niet gek wordt opgekeken als een Chileen zijn vinger in de anus van een Uruguyaan (Google: Gonzalo Jara/Edinson Cavani) duwt. Voetbal is het ter aarde zien storten van een Zuid-Amerikaan die twee minuten later een wereldgoal maakt. Je moet er niet aan denken dat op dat soort momenten de tijd wordt stil gezet, het is een substantieel onderdeel van het spel.

Een voetbalwedstrijd duurt al jaren negentig minuten, waarvan er een krap uurtje daadwerkelijk wordt gevoetbald. Laat dat maar zo blijven, al was de zuivere speeltijd een halfuur. Dan is er als de wedstrijd zelf slecht is, nog genoeg over om van te genieten.

(Column voor: Goal Nederland, 26 juni 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s