Ronaldo moet best betaalde worden

Cristiano Ronaldo zou weg willen bij Real Madrid, omdat hij zich voor de Spaanse rechter moet verantwoorden. De Portugees zou tussen 2011 en 2014 14,7 miljoen euro hebben achtergehouden voor de fiscus. Dat het hem bijft achtervolgen, zou hem in zijn eer hebben aangetast.

Niet vaak genoeg kan worden benadrukt dat Ronaldo, soms een veel te trots, pedant mannetje, een voetballer is die zich helemaal uit de naad werkt. Dat werd dit weekend onderstreept met zijn deelname aan de Confederations Cup, na een lang en vermoeiend seizoen. Ronaldo lag op 11 juli vorig jaar in Parijs met een verrekte kruisband huilend op het veld omdat hij de EK-finale niet kon afmaken. Amper een jaar later heeft hij met Real Madrid en Portugal 51 officiële wedstrijden gespeeld, waarin hij 53 keer scoorde. Hij is in de tussentijd landskampioen geworden en heeft voor de derde keer in vier jaar tijd met Real de Champions League binnengehaald.

Toch stond Ronaldo er gewoon, zondag in Kazan, gaf hij de assist op Ricardo Quaresma en stond zijn gezichtsuitdrukking na afloop op balen, omdat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd. Het was een groepswedstrijdje op een toernooi dat moet doorgaan als ‘oefen-WK’ tussen de wereldkampioen en de kampioenen per regio. De Duitse bondscoach Joachim Löw trekt op het toernooi een blik jeugdspelers open, laat zelfs Ajacied Amin Younes opdraven en heeft onverholen kenbaar gemaakt dat het resultaat er niet toe doet.

Ronaldo was present. Hierom zat de hele wereld prompt rechtop, toen de superster van Real Madrid aangaf vanwege de belastingsoap misschien wel weg te willen. Kapitaalkrachtige clubs gingen opeens kijken wie ze eventueel weg wilden doen als ze daarvoor Ronaldo konden terugkrijgen. Ronaldo’s jeugdliefde Sporting Portugal twitterde een foto van een Sporting-shirt met daarop Ronaldo’s naam en rugnummer. “Waar wacht je nog op?”, stond erbij.

Het leek of Miss Universe vrijgezel bleek en alle mannen op de wereld vluchtig hun kansen taxeerden. Niemand vindt Ronaldo een lul vanwege die vermeende belastingontduiking. Iedereen droomt, bidt en gooit alles in de strijd, in de hoop dat hij misschien wel voor hen komt voetballen. Het komt, weet ik sinds zondag, doordat Ronaldo, ook als hij alle prijzen al zes keer heeft gewonnen, voor elk sukkelig rukpotje zijn scheenbeschermers aanbindt.

Je vergeet bijna dat niet Cristiano Ronaldo, maar Carlos Tévez de best betaalde voetballer ter wereld is. De Argentijn liet zich, met zijn zeven ton per week in China, deze week ontvallen dat hij het Aziatische miljoenenavontuur wel weer een beetje zat is. Dat hij terug wil naar Boca Juniors, de club in vaderland Argentinië die hij vorig jaar stante pede verliet toen een Aziatische miljonair hem een aanbieding deed. Tévez zei dat hij een familieman is en dat zijn hele familie Boca aanhangt.

In het licht van de uitspraken van Tévez is opeens makkelijker te verteren dat Ronaldo, potdomme niet eens de best betaalde ter wereld, Spanje wil verlaten vanwege die vervloekte fiscus. Hij wil gewoon ongestoord kunnen voetballen, of dat nou in Rusland op de Confederations Cup is, of bij zijn jeugdliefde Sporting in Lissabon. China gaat Ronaldo niet verleiden en alleen al daarom verdient hij het om zo snel mogelijk, bij een club in Europa, de best betaalde voetballer ter wereld te zijn. Met de kanttekening dat hem dat zelf waarschijnlijk niets kan schelen.

(Column voor: Goal Nederland, 19 juni 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s