Goed luisteren

The Vengaboys is coming
En everybody jumping
New York en San Francisco
En lekker naar de disco

Zo zong ik vroeger het refrein van We like to party van Vengaboys. Het was de tijd waarin je nog niet even snel op internet kon opzoeken wat er daadwerkelijk gezongen werd en dus fucked was als je de originele cd niet had. Het was de tijd waarin ik veel muziek gewoon op een cassettebandje van vriendjes overnam, zo ook bij dit nummer. Of, nee, erger nog: ik had het nummer op de originele Hitzone 3, maar die leverden er de lyrics niet bij.
Vooral uit die laatste zin “‘En lekker naar de disco’ valt te concluderen dat ik totale lak had aan Engelstalige teksten. De Vengaboys zongen zeker iets met disco en dat was voor mij blijkbaar al genoeg om dit ervan te maken.

Klik hier om ‘We Like To Party’ te checken

Ik heb lange tijd tekst ondergeschikt gevonden aan melodie en ritme; pure linguïstische armoe lag daaraan ten grondslag. Jarenlang verstond ik geen zak van Engelse songteksten. Ik verstond bij 2 Unlimited tot mijn dertiende No, no. No, no, no, no. No, no, no, no. No, no, destolimmet. Het trok me naar Nederhop, hoewel ik gelijktijdig ook Engelstalige hiphop ben gaan waarderen. Dat laatste natuurlijk vanwege melodie en vooral ritme, maar het doel is nu om die even tot ondergeschoven kindje te degraderen.

In een nog onbepaald aantal blogs wil ik inzoomen op liedtekstfragmenten die me intrigeren. Ik ga niet op zoek naar eigen Mama Appelsapjes, maar ik ga mezelf dwingen écht naar tekst te luisteren in plaats van half. Ik ga proberen te bedenken wat de Vengaboys met hun originele tekst bedoeld hebben, in plaats van dat ze alleen lekker naar de disco wilden. Ik ga overwegen of Claudia de Breij wanneer de onweer komt en ze bang is, bij mij mag. Ik ga na hoe loos de laatste waarschuwing van Peter Koelewijn is in Kom van dat dak af en ik ga voor Justin Bieber uitzoeken of het te laat is om sorry te zeggen of dat het misschien gewoon nog kan. Nou ja, zo ongeveer dan. Binnenkort misschien wel aflevering 1 met 7 days van Craig David, waarbij het me interessant lijkt om eens te bekijken of zijn week bijzonder genoeg was om een heel lied aan te wijden. Of iets anders.

(Voor Stanpunt.nl)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s