Sneijder coördineert beter dan V/d Sar

25 juni 2006 is een bijzondere dag in de historie van het Nederlands elftal. De datum zal je niet meteen iets zeggen, maar als ik ‘Portugal’ en ‘rode kaarten’ zeg, weet je genoeg. Menigeen zal weten dat we op een afgrijselijke manier werden uitgeschakeld op het WK door Portugal. De slag van Nürnberg zal bij veel voetballiefhebbers ook automatisch de naam Valentin Ivanov weer doen oprakelen.

Ivanov was op de avond van Portugal – Nederland (1-0) in Nürnberg de man met de fluit, maar vooral de man met de kaarten. Hij is de meneer die, als je zijn naam intikt en op Google naar afbeeldingen zoekt louter te vinden is met een gele of (vaker) rode kaart in zijn hand. Op een enkele foto strooit hij zelfs met gele kaarten en vallen er een stuk of tien uit zijn hand. Ivanov, zo lees je op zijn Wikipedia-pagina, haalde op het WK van 2006 het record meeste rode kaarten op een eindtoernooi. Het waren er vier, allemaal gegeven op die belachelijke avond in Nürnberg.

We weten, als we onze hersenen even laten kraken, bijna alles nog van die avond. Ivanov gaf zestien gele prenten, de rode gingen naar Khalid Boulahrouz, Giovanni van Bronckhorst en Deco (en naar Costinha, die was ik vergeten). Alleszeggend was het shot van Van Bronckhorst en Deco, destijds teamgenoten bij Barcelona, die samen met Boulahrouz in trainingsjackie zaten toe te kijken. Er stonden op dat moment, inclusief Ivanov, nog negentien mensen op het veld.
We weten het nog: Maniche scoorde die avond net als op het EK van twee jaar eerder tegen Oranje, Phillip Cocu raakte de paal en Theater Luis Figo was een enorme matennaaier – dat was hij eigenlijk altijd. We konden met onze nuchtere koppen weer eens niet opboksen tegen het Zuid-Europese temperament, verloren met 1-0 en moesten naar huis. Wat velen waarschijnlijk niet meer zullen weten is dat Edwin van der Sar die avond, in zijn 113de interland, record-international werd.

Dat was vrijdagavond wel anders. Nederland – Luxemburg was behalve een cruciaal duel in de WK-kwalificatie toch vooral het feestje van Wesley Sneijder. Hij ging met zijn 131ste interland Edwin van der Sar voorbij, maar bovenal deed hij dat op zijn verjaardag. Die mooie samenloop van omstandigheden had hij in de aanloop naar het kwalificatieduel niet een páár keer benadrukt.

Ik heb me de hele week afgevraagd hoe bijzonder dat eigenlijk is, dat Sneijder zijn recordinterland op zijn verjaardag speelde. De middenvelder werd tijdens de fenomenale 3-0 winst op Italië (EK 2008) 24, tijdens de 1-0 nederlaag tegen Denemarken (EK 2012) 28 en nu dus bij zijn 131ste interland 33. Het viel me wat tegen toen ik het opzocht, maar gevoelsmatig is Sneijder al op honderd voor hem belangrijke momenten jarig geweest. Toch vond hij het – zo moesten we geloven – heel belangrijk om op de dag van zijn mijlpaal jarig te zijn. Ik zou het persoonlijk vooral heel irritant vinden dat ik die avond moest voetballen, maar dat terzijde.

Sneijder vloog binnen anderhalve week van Turkije naar Marokko, terug naar Turkije en naar Nederland om drie, waarvan twee onbelangrijke, potjes met Oranje af te werken. Tussentijds speelde hij ook nog even een cruciale competitiewedstrijd met zijn club Galatasaray. Ik ben hem dankbaar voor dit fraaie staaltje tijdmanagement, want het Nederlandse volk kreeg op deze vrijdagavond 9 juni, als je Zweden – Frankrijk even wegdenkt, een feestelijke avond voorgeschoteld. 5-0 winst, geen rode kaarten en een doelpunt van de nieuwe record-international. Van der Sar kan er een puntje aan zuigen, maar die was op 25 juni 2006 dan ook niet jarig.

(Column voor Goal Nederland, 12 juni 2017)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s