Grim/Advocaat is een topconstructie

Deze week wordt Fred Grim ontheven van zijn functie als interim-bondscoach van Oranje. Ik ga hem ongelofelijk hard missen. Grim was dik twee maanden de logica en kalmte binnen een organisatie waarin niemand de zaken nog als logisch of helder kon verkopen – laat staan waar iemand kalm kon blijven.

Ik mis Grim dan ook nu al. De oud-keeper trainde vóór deze klus Almere City FC en de A1 en het beloftenelftal van Ajax. Het mooie is, dat hij er rondom interlands van Oranje ook bij stond alsof hij een van die teams onder zijn hoede had.

Grim had net als diens voorganger Danny Blind weinig ervaring met het hoofdtrainerschap, maar er is één belangrijk verschil: Blind wilde héél graag bondscoach zijn, terwijl dit van Grim allemaal niet zo had gehoeven. Blind liep, stond en zat erbij als iemand die je het liefst persoonlijk heel snel uit alle ellende wilde bevrijden. Grim had in die twee maanden als interim-bondscoach mee dat hij het allemaal niet zo nodig vond. Hij straalde nonchalance en onverstoorbaarheid uit en van zijn gezicht viel vrijwel continu af te lezen: het is even niet anders.

Het is verfrissend: een bondscoach bij Oranje die helemaal geen bondscoach wil zijn. Geen man die het land zijn persoonlijke visie wil opleggen of te trots is om voort te borduren op het werk van een voorganger. Gewoon een man die het prima vindt om van tevoren te bellen met iemand in Turkije die op hoog tempo elf namen opdreunt, die hij dan op de achterkant van een in alle haast gepakte envelop van een nog te versturen verjaardagskaart moet kalken. De volgende avond dreunt hij zelf die elf namen in de kleedkamer op en gaat het team voetballen. Na afloop alleen nog even het plichtmatige babbeltje met Jan-Joost van Gangelen en klaar is Fred.

Geïnterviewd worden, dat deed Grim namelijk ook zo mooi. Na Marokko – Nederland liet hij een vraag soms gewoon beantwoorden door analist Jan Boskamp, die er toevallig bijstond. Hij liet zich ook schaamteloos dingen uitleggen, iets wat trainers überhaupt nooit doen. Grim vond het allemaal prima, vooral omdat dit van hem ook allemaal niet zo had gehoeven, dus help hem vooral waar nodig – gráág zelfs.

Grim is drie wedstrijden trainer van Oranje geweest en we hebben er twee gewonnen, waarvan eentje zelfs met 5-0. Om de wedstrijden heen hebben we geen ijdele perspraatjes gezien of gebazel over korte- en langetermijnvisies gehoord. Volgens mij heeft de KNVB voor het eerst in jaren een goede constructie bedacht: Dick Advocaat bij de telefoon in Turkije en Grim met de jongens van Oranje op pad. Niets meer aan doen verder.

(Column voor: Goal Nederland)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s