Dit is het geheim van Tim Krul

Sinds Tim Krul op 5 juli 2014 tegen Costa Rica vlak voor de strafschoppenserie mocht invallen en twee strafschoppen stopte, gaat het tijdens elke wedstrijd waaraan Krul deelneemt en waarin een strafschop of strafschoppenreeks op de loer ligt over 5 juli 2014.

Eén geniale zet van Louis van Gaal heeft drie jaar terug voor eens en voor altijd van Krul een penaltymonster en van Jasper Cillessen een lulletje rozenwater gemaakt. Voordat ik aan deze column begon was ik in de veronderstelling dat Cillessen überhaupt nog nooit een strafschop had gekeerd, maar als je ‘Cillessen penalty’ googelt is de eerste hit een artikel uit november 2015: ‘Cillessen stopt eindelijk een strafschop’. Of dat ook zo is als je ‘Cillessen’ googelt heb ik nog niet gedaan. Te pijnlijk.

Gevoelsmatig heeft Krul sinds Costa Rica dertig strafschoppen tegen gekregen en er 28 gestopt. Toch gaat het als je Krul googelt maar over twee strafschoppen, allebei op 5 juli 2014. Zijn heldendaad van maart dit jaar in de halve finale KNVB Beker tegen Cambuur, waarin hij in de penaltyreeks er eentje stopte van Martijn Barto en daarmee AZ de finaleplek bezorgde, is alweer bijna vergeten; voor altijd overschaduwd door iets van veel verder terug.

Zondag was het weer eens zover: in de extra tijd van de play-off-finale tegen FC Utrecht pakte Krul een strafschop. Sébastian Haller, die in het shirt van Utrecht nog nooit een pingel miste, wilde vanaf elf meter 4-0 maken en als held naar Eintracht Frankfurt vertrekken. De Fransman raakte de bal, die opeens 35 kilo leek te wegen, zo mensonterend slecht, dat Krul de inzet kon stoppen. Zondag zag ik dat we geen enkele pingel van Krul meer hoeven terug te zoeken om erachter te komen wat zijn geheim is. Zondag zag Cillessen trouwens, als hij keek, dat er maar één verandering nodig is om van lulletje rozenwater in penaltykiller te veranderen: iets meer een lul zijn.

Dit doet Krul namelijk als hij wil dat een penalty er niet ingaat: hij loopt naar de speler die ‘m gaat nemen, doodt hem met zijn blik, zweept teruglopend naar het doel het publiek op, tikt de lat aan, gaat naast z’n doel staan zoals je voor het raam staat als je net wakker bent, gaat vervolgens gehurkt aan de andere kant van de goal zitten, draait een Tom Dumoulinnetje, loopt nog eens terug naar de nemer, veegt aan diens gezicht z’n handen af, gaat achterstevoren op z’n doellijn staan, slaat op beide billen, keert om en stopt een tergend traag ingeschoten strafschop. Als je dit doet, het meezit en je niet drie rode kaarten krijgt, is iedereen in staat een penaltymonster als Krul te zijn.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s