De beker verdient een mooiere naam

Gistermiddag, een paar uur voor de bekerfinale, vroeg ik m’n vriendin wat ze van dennenappels vond. Leuk, was het antwoord. Ze ruiken lekker en je kunt ze eventueel mee naar binnen nemen en daar uitstallen. Ik had hele andere associaties met de dennenappel. Je schopt ertegen als je een boswandeling maakt, of je gooit ‘m een meter of tien, twintig voor je uit en ziet je hond er braaf en enthousiast mee terugkomen. 

Wat ze niet wist, was dat we een gesprek voerden over de KNVB Beker. Zo wordt dat ding namelijk liefkozend genoemd: de dennenappel. Zondagavond tegen achten was in De Kuip het op een na oprechtste type vreugde zichtbaar (volgende week en/of over twee weken zal blijken: baas boven baas). Ricky van Wolfswinkel had zijn Vitesse met twee late goals naar de eerste prijs in de clubhistorie geschoten. Hij en aanvoerder Guram Kashia deden hun uiterste best op elke vierkante meter Kuip te feesten. Het gezicht van AZ-verdediger Ron Vlaar stond op onweer, spits Wout Weghorst huilde zelfs.

Ik kon me niet voorstellen dat dit scala aan emoties alleen maar was veroorzaakt door een dennenappel. Sinds clubs zich met bekerwinst verzekeren van zes Europese wedstrijden in het volgende seizoen, wordt de KNVB Beker, vooral door kleinere clubs, heel wat serieuzer benaderd dan voorheen. Je kunt een heel seizoen tegen degradatie vechten, vijftiende eindigen en uiteindelijk alles goed maken door Europa in te gaan.

Die verdienste verdient een betere prijs dan een dennenappel. Om het allemaal nog wat kneuteriger te maken krijgen de spelers van de bekerwinnaar na afloop niet alleen een rode badjas (zelfs als je tegenstander de hele wedstrijd een rood shirt droeg) mee naar huis, maar ook een klein KNVB Bekertje: een dennenappeltje. Ik weet niet uit m’n hoofd of de verliezers die ook krijgen, maar mocht het zo zijn dan mogen we aannemen dat die thuis rechtstreeks de openhaard in gaan.

Dat was volgens m’n vriendin trouwens ook nog het leuke aan dennenappels: je kunt ze in de openhaard gooien en dan gaat het lekker ruiken. Misschien een goed idee voor Vitesse om met de KNVB Beker te doen. En dan hopen dat het een wisselbeker is en volgend jaar met een nieuw, anders ogend exemplaar beginnen. Dat een club als Vitesse het gevoel heeft iets schier onbereikbaars te hebben bereikt, in plaats van iets dat ze in veelvoud tijdens een wandeling op de Veluwe hadden kunnen vinden.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s