Bevrijd de geïnterviewde assistent-trainer

Toen de spelers van FC Groningen zondag met een 3-0 voorsprong op PEC Zwolle de kleedkamer opzochten, moest er één iemand nog even op het veld blijven: assistent-trainer Marcel Groninger. Niet om iets te vertellen over de ironie van de overlap tussen waar hij vandaan komt, zijn achternaam en bij welke club hij werkt, maar om iets te vertellen over de wedstrijd tot nu toe. Dat doen assistent-trainers tegenwoordig: even voor de camera de balans opmaken.

Ik weet niet meer wat Groninger precies gevraagd werd maar het was iets in de trant van: “Gaat lekker hè?” Ja, het ging lekker, zo bevestigde hij. Vroeger had je daar een scorebord voor, nu deed de assistent-trainer het. “3-0 voor! Dat was vorige week wel anders” (Groningen stond toen bij rust 3-0 achter).

Bij PEC Zwolle ging het nu dus veel minder lekker en ook daar stond de moraal bij rust haaks op die van vorige week: toen 2-1 voor op Feyenoord, nu 3-0 achter bij Groningen. Gert Peter de Gunst, assistent van Ron Jans bij PEC Zwolle, kwam er toen de ploegen weer het veld betraden voor de tweede helft nog even zijn zegje over doen. Ik weet niet meer precies wat De Gunst zei, het interview is ook niet online terug te vinden wat mogelijk iets zegt over het belang ervan. Wel weet ik nog dat De Gunst precies dat zei wat je thuis allemaal kon raden en wat je in het stadion met een blik op het scorebord en een klein beetje graven in het kortetermijngeheugen kon concluderen: 3-0 achter. Het gaat niet goed met PEC. Vorige week was dat wel anders. “En nu? Proberen 3-3 te maken?”, vroeg de verslaggever. De Gunst bevestigde dat, dat ging PEC proberen.

Wat assistent-trainers ook nog weleens gevraagd wordt, is of er gewisseld gaat worden. Een relevante vraag, iets wat de kijker mogelijk ook echt wil weten. “Dat gaan we nu even in de rust bekijken”, zeggen ze dan, waardoor we nog steeds precies niks weten. Interviews met assistent-trainers in de rust zijn na Hart van Nederland-interviews met blije of teleurgestelde Oranje-fans de meest zinloze interviews die er bestaan. Het zou een geschenk voor hem en voor de kijker zijn, als de media de assistent-trainer bij rust gewoon de kleedkamer laten opzoeken – zoals iedereen.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s