Jans: de meest geschikte bondscoach

De KNVB zoekt al twee weken een bondscoach en de keuze blijkt bepaald niet reuze. In mijn ogen zat de nieuwe bondscoach zondagavond bij Studio Voetbal, al denkt hij daar zelf anders over.

Nederland roept om Louis van Gaal en KNVB-man Hans van Breukelen doet dat zelf ook, zij het achter de rug van televisie om, tijdens een scorebordonthulling bij VV Berkum. Ron Jans pleitte zondagavond bij de NOS ook voor Van Gaal, kort nadat hij zichzelf nog maar eens als kansloos had gekwalificeerd voor de felst bekritiseerde trainersstoel van Nederland.

“Ik zal het nog één keer zeggen”, zei Jans, die zelf dondersgoed wist dat hij dit nog wel een paar keer zou gaan zeggen. Hij vond het heel leuk dat zijn naam her en der werd genoemd, maar hij nam zichzelf als kandidaat, gezien zijn CV, niet serieus; er zouden veel trainers zijn met grotere kansen. De andere tafelgasten vonden Jans te bescheiden, Co Adriaanse greep het moment aan om de verdiensten van de trainer van PEC Zwolle op te sommen: de KNVB Beker, de gewonnen Supercup tegen Ajax in Amsterdam.

Jans begon voorzichtig te glimmen, tot Özcan Akyol zei dat hij in De Stentor had gelezen dat Van Breukelen de PEC-trainer niet als kandidaat ziet, omdat die op een aantal punten niet in de profielschets zou passen. “O, oké”, zei Jans met lichte teleurstelling in de stem terwijl zijn rode wangetjes wat verbleekten. Hij had het artikel niet gelezen en werd er zichtbaar door verrast. Hij noemde zichzelf weliswaar geen serieuze optie voor het bondscoachschap, maar dat anderen die mening zouden delen was nou ook weer niet de bedoeling. Jans keek als iemand die zich na drie uur in de keuken kritisch uitte over zijn zelfbereide gerecht en niemand aan tafel hoorde tegenwerpen dat het juist héérlijk was.

Hier zat een kandidaat-bondscoach die zichzelf als ongeschikt presenteerde, maar het stiekem dolgraag wilde worden. Hij had het ook een minuut daarvoor gezegd: áls ze hem zouden vragen, zou hij de meest enthousiaste bondscoach zijn die Nederland ooit heeft gehad. En dat is precies wat het land nodig heeft: een trainer die zichzelf eerst achteraan zet in het rijtje kandidaten om daarna met aanstekelijk enthousiasme in de dugout plaats te nemen. Jans’ tactiek is wat doorzichtig, maar als hij nog een paar keer roept dat hij totaal ongeschikt is, gaan ze bij de KNVB overstag. Jans kan de Erica Terpstra van Oranje worden, die dat stel kanjers ervan bewust maakt dat er weer succes in het verschiet ligt. Stiekem weet hij het zelf ook, hij moet het alleen nog even volhouden.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s