Vliegtuigjes

Ik wil een vliegtuigje.Terwijl Arsenal zaterdag aan het verliezen was van West Bromwich Albion, vlogen er twee vliegtuigjes boven stadion The Hawthorns. Eentje sleepte een spandoek achter zich aan met de woorden: ‘In Arsène we trust #Respect AW’, de ander trok het statement ‘No Contract #WengerOut’ met zich mee. De teksten waren afgebeeld in hetzelfde lettertype.

In het uitvak zaten ook wat Arsenal-fans die tegen het einde, toen weer een nieuwe nederlaag definitief werd, bordjes met Wenger Out in de lucht hielden. Het was een verfrissende campagnevorm na een week waarin je geen station of supermarkt in kon zonder een folder in je handen gedrukt te krijgen. Zowel de aanwezigen in het stadion, Wenger incluis, als de kijkers thuis konden de motoren van de vliegtuigjes horen draaien.

Of het ook echt hielp? Lastig te toetsen. Arsenal verloor met 3-1 en Wenger is nog steeds trainer van Arsenal. Welbeschouwd had het #RespectAW-vliegtuigje dus deels z’n doel bereikt. Aan de andere kant: Wenger kan elk moment alsnog out gaan of no contract krijgen.

Ik weet na West Brom – Arsenal in ieder geval dat ik mijn vliegbrevet wil halen. Waarom is dat niet eerder bedacht? Gewoon bij het minste of geringste beetje onvrede opstijgen en je punt maken. Ik zou zondag boven Woudestein hebben gevlogen om Peter Bosz te vertellen dat hij Kenny Tete moet blijven opstellen. Ik zou boven het stadion van AZ John van den Brom hebben gezegd dat als je twee weken achter elkaar hetzelfde elftal opstelt ze vanzelf een keer aan elkaar gewend raken.

Het zou het leven in de Eredivisie zoveel draaglijker maken als we meer met vliegtuigjes zouden doen. Niet langer is in maar één stadion tegelijk te checken of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, antisemitische leuzen tijdens FC Utrecht – Ajax kunnen gewoon worden geuit zonder dat iemand  ze hoort en bondscoach Danny Blind zou tijdens Eredivisieduels boven verschillende stadions kunnen vliegen zodat hij niet alleen Ajacieden selecteert.

Als ik zondag een vliegtuigje zou hebben gehad, had ik die hele IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle opgefokt. Ik had de provocerende gebaren van Queensy Menig beantwoord met een spandoekje met daarop pakweg  ‘Je bent Ajacied, lul #Menigout’. Een tijdje zou dat heel leuk zijn, totdat ik, net als die mensen die tijdens voetbalwedstrijden van het programmaboekje papierenvliegtuigjes maken en op het veld proberen te gooien, zou merken dat je er eigenlijk heel weinig mee bereikt. Benieuwd of we de Wengervliegtuigjes nog terugzien, als hij volgende week nog steeds bij Arsenal op de bank zit.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s