Ontbijten met Maduro

Hedwiges Maduro zat zondagochtend te ontbijten aan De Tafel van Kees op FOX Sports, een aimabele talkshow waarbij je makkelijk wegdommelt, alsof je nog ligt te snoozen, en waar de gasten vaak zo irrelevant zijn dat dat ook geen enkel probleem is. Eigenlijk is Kees’ tafel veel meer ontbijt dan talkshow, waarbij de veelzijdigheid van het geluid van de citruspers dus ook meer tot je doordringt dan de aan tafel uitgesproken zinnen.

Bij Kees Jansma ontbijten kan haast niet vervelend zijn. De vriendelijke presentator vraagt hier en daar weleens kritisch door, maar vult de door de loomte van de ochtend ontstane stiltes vooral op met amicale opmerkinkjes en typische Kees-grapjes: grapjes die je niet echt kunt navertellen (ook niet met het redmiddel “je had erbij moeten zijn”), maar waar iedereen toch om moet glimlachen.

Er was iets anders aan dit ontbijt. Maduro merkte het zelf snel op: “Het feit dat ik hier op een wedstrijddag zit zegt natuurlijk genoeg, dat is dodelijk.” Hij is namelijk speler van FC Groningen en die club speelde zondagmiddag tegen Ajax, waar Maduro als jeugdspeler doorbrak. Het kon allemaal, want Maduro’s perspectief op speelminuten bij zijn club was min of meer tot nul gereduceerd. Hij had tien dagen getraind met een ploeg die, terwijl hij naar dit ontbijt toewerkte, twee belangrijke wedstrijden voorbereidde.

Misschien was het naïviteit van een routinier, misschien dacht Maduro: wie kijkt er nou naar De Tafel van Kees? De rest van het voetbalwereldje was op zondagmorgen om tien uur ofwel compleet gefocust op de wedstrijd, óf lag nog in bed. Hij kon hier dus prima zijn onvrede uiten over zijn gebrek aan speelminuten, hij kon zich beklagen over de respectloze wijze waarop de club met hem omging. Maar Maduro had beter moeten weten: het ontbijt bij Kees is ook gewoon een gesprek omgeven door camera’s, waarvan spraakmakende fragmenten het internet op vliegen. Omdat die spraakmakende fragmenten vaak schaars zijn, was op zondagmorgen een Maduro/Groningen-gate in de maak.

Maduro vertelde dat voorzitter Hans Nijland (die écht wel wakker was en Maduro’s acte de presence bij het ontbijt van Kees zelfs al via Twitter had aangekondigd) de trainer zou hebben verteld dat hij Maduro niet meer mocht opstellen. De voorzitter ontkende op Twitter niets, dat deed trainer Ernest Faber later op de dag wel, vlak voor Groningen – Ajax, voor een andere camera van FOX Sports. Maduro zelf deed zijn uitspraken na de uitzending op Twitter, in een poging het een en ander recht te breien, nog eens dunnetjes over: “Tuurlijk bepaalt Nijland niet wie er allemaal gaan spelen. Maar het was al tien dagen bekend dat ik bij De Tafel van Kees zou zitten met toestemming van de club. De selectie wordt een dag van tevoren bekend gemaakt. Ben een uniek geval.”

Het bleek uiteindelijk een storm in een glas water, ook omdat dat glas al een tijdje niet werd gebruikt en het dus eigenlijk niet zo heel veel uitmaakte wat ermee gebeurde. Maar Maduro maakte van Kees’ wekelijkse ontbijt zondag wel eventjes een serieus-kritisch, onthullend en de macht controlerend programma. Dat was pure winst aan de ontbijttafel. En dan moest de dag dus eigenlijk nog beginnen.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s