Foto’s van Anelka

Op internet kun je tegenwoordig foto’s van Nicolas Anelka in een Roda JC-shirt vinden. Het zijn de mooiste roerloze beelden van 2017 tot nu toe: zes mannen in grotemensenkleding heffen het glas, met tussen hen in Anelka, gehuld dus in een Roda-shirtje. Zijn schedel is zoals altijd spekglad en hij draagt een mooie, sportieve bril waar in de jaren negentig alleen Edgar Davids mee weg kwam.

Ik wreef woensdagochtend tot vijf keer toe de slaap uit mijn ogen, maar nog steeds stond er overal dat Roda Anelka had binnengehaald. Dit meende je niet. Anelka? Het is het mooiste nieuws van de afgelopen transferperiode. Het is alsof die supermarktmanager uit de Albert Heijn-reclame opeens echt in de supermarkt bij je om de hoek werkt. Op Wikipedia was Roda JC meteen aan het rijtje clubs toegevoegd waar Anelka weleens een klusje had gedaan: Liverpool, Chelsea, Arsenal, Paris Saint-Germain, Juventus, Manchester City én dus Roda JC.

Roda JC Kerkrade. “Wat? Kerklaar?!”, zei Beni Badibanga, een van de tien versterkingen (inclusief Anelka) die Roda deze winter aantrok. Badibanga – laten we hem voor het gemak Babangida noemen – wist niet waar hij was gaan werken. Vermoedelijk hadden zijn zaakwaarnemers “Amsterdam” gezegd, zoals je dat op vakantie vlug antwoordt als je geen zin hebt om uit te leggen waar Roelofarendsveen ligt. Anelka zal evenmin door hebben gehad in welke plaats de club ligt die hij gaat adviseren.

Ik heb me bewust niet verdiept in wat het lijntje was tussen Roda en Anelka. Dat laat ik zo. Ik kijk alleen foto’s van Anelka op internet, zo’n beetje op elk vrij moment. Ik zag foto’s van Anelka op de tribune tijdens Roda JC – Ajax. De nieuwe mede-eigenaar Aleksei Korotaev zat vlakbij hem en had voor de bühne nog even gauw een Roda-sjaal omgeslagen, Anelka niet.

Anelka heeft dat niet nodig. Hij had zijn armen over elkaar en tuurde met een serieuze blik naar het veld, op zoek naar iets waarover hij Roda kon adviseren. Hij schudde zijn hoofd, zo zag ik later op televisie, toen trainer Yannis Anastasiou de beste man van het veld wisselde. Dat werd een bindend advies op maandagmorgen.

Wat niemand, maar dan ook niemand begrijpt is dat Roda een afgezwaaide topspits die nog lang geen veertig is op de tribune heeft zitten en er verder niets mee doet – alsof je Adele bij je koortje haalt en haar laat stofzuigen. Anelka is slechts zestien maanden ouder dan Dirk Kuyt en kan Roda alleen maar adviseren en beter maken als hij vanaf de flanken wordt bediend. Zolang dat uitblijft, beperk ik me trouwens graag tot het bekijken van de foto’s. Die zijn – zo is het dan ook wel weer – sprookjesachtig zat.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s