Marco, blijf van de strafschoppen af

Marco van Basten, de Chief Officer for Technical Development van de wereldvoetbalbond FIFA (kort gezegd: degene die voortdurend mag roepen dat we het helemaal anders gaan doen), wil een aantal spelregels van het voetbal aanpassen. Strafschoppen hoeven van hem niet meer genomen te worden, als de stand na 120 minuten gelijk is. In plaats daarvan wil hij dat het voetbal iets meer op (ijs)hockey gaat lijken en er shoot-outs volgen.

Ik vind niet zoals Liverpool-trainer Jürgen Klopp dat Van Basten daarom maar beter een nieuw spelletje kan beginnen (“Er zijn genoeg velden op de wereld”), maar ik vind het ook wel degelijk een stompzinnig voorstel, al past het natuurlijk heel erg goed bij de wereldvoetbalbond die er de laatste jaren alles aan lijkt te doen om het voetbal heel erg kut te maken. Shoot-outs zijn best leuk trouwens. Ik keek ernaar bij het hockey op de afgelopen Olympische Spelen en het vermaakte. Ik probeerde me voor te stellen hoe het er uit zou zien als Lionel Messi na de Champions League-finale Manuel Neuer even helemaal zou doldraaien in de zestien. En nog een keer, en nog een keer. En dan missen.

Maar wie deze week de wedstrijden in de KNVB Beker heeft gezien, weet dat Van Basten echt met het allerstomste idee ooit op de proppen is gekomen. Strafschoppen zijn schitterend. Ik ken mensen die 120 minuten lang zitten te ratelen hoe kut voetbal wel niet is en daarna op het puntje van hun stoel zitten; mensen die van de goal van Andrés Iniesta in de 116de minuut meer baalden omdat hen een strafschoppenserie werd ontnomen dan vanwege het mislopen van de wereldtitel.

Het mooie aan strafschoppen is dat Go Ahead Eagles van Barcelona zou kunnen winnen, dat een speler de bal op elf meter van de goal legt, echt op allerlei plekken raak kan schieten en ‘m twee meter over rost omdat er allemaal mensen zitten mee te kijken en hij straks te overstaan van hen niet in tranen van het veld wil stappen. Ik keek afgelopen week de ontknopingen van de bekerduels FC Volendam – Sparta Rotterdam en FC Utrecht – SC Cambuur, wedstrijden waar ik normaalgesproken de afwas nog niet eens voor uitstel: puur genot! Farshad Noor die lullig naast schiet op een moment dat hij Cambuur naar de halve finale kan helpen, Jamiro Monteiro die het acht strafschoppen later alsnog doet.

Het is die eeuwige discussie: is het psychologisch gezien fijner om als eerst te nemen of om te volgen? Heeft het zin om op strafschoppen te trainen? Het is toch gewoon een bal langs een keeper schieten? Ja, het gaat om één trap. Maar het moment van die trap kan het de lastigste klus ooit maken. Pietje heeft net gemist, dus Jantje kan het afmaken. Nee, Jantje moét het afmaken: paal. Een strafschop nemen is voor een beroepsvoetballer wat voor een kapper het verven van het haar van Geert Wilders is: als het mislukt is het hele land getuige. De grootste spelers missen, bleue backs die bijna nooit scoren blijven op het moment suprême ijskoud.

Een wedstrijd krijgt vaak een betere strafschoppenserie dan ‘ie verdient. En het is, zolang het je favoriete club niet betreft, garantie voor genot. De bal op elf meter, de wat weifelende blik in de ogen van de speler, de vastberaden blik in de ogen van de keeper. De aanloop, waarvan men vaak roept dat je eraan kan zien of er een goede of slechte trap volgt. Tientallen keren werd al bewezen dat er geen peil op te trekken valt. Zet in de Champions League-finale een pop op doel bij de strafschoppen en er komt binnen een halfuur een winnaar. Dat onverklaarbare eraan mag nooit verloren gaan. Marco, blijf af van datgene wat van de allersaaiste wedstrijd een zinderende pot kan maken.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s