Mijn eerste inworp

Ik heb dit weekend veel gedacht aan mijn allereerste ingooi ooit. De KNVB heeft nieuwe regels opgesteld voor de jongste afdeling van het amateurvoetbal. Het speelveld wordt kleiner, aangezien jeugdteams toch altijd dat godvergeten kluitje vormen. Ook gaat er gespeeld worden met kleine doeltjes en worden de keepers afgeschaft. De KNVB hoopt dat door de nieuwe regels kinderen vaker aan de bal komen, het plezier groter wordt en de voetballertjes zich beter ontwikkelen.

Ik dacht aan mijn eerste jaren op het voetbalveld: ik was de enige die het veld breed hield, maar dat was omdat ik bang was dat ze me de bal zouden toespelen. Ik geloofde nog niet echt in opkomende verdedigers; ik vond dat er ook iemand als poortwachter moest fungeren. Ik babbelde wat met de keeper, die bij me in de straat woonde, terwijl aan de overkant iemand de 7-6 maakte. Nu zie ik opeens in dat de keeper in het jeugdvoetbal al in 1996 had kunnen worden afgeschaft.

Het maakte allemaal nog niet veel uit, want ik zat in teams met drie of vier retegoeie Marokkaanse jongens die vooral met elkaar combineerden en de punten binnenhaalden (ik heb ook nooit begrepen wat Johan Derksen begin vorig jaar met het Marokkanenprobleem bedoelde, maar dat terzijde). Ik hield het veld dus breed, keek toe, en leerde door te kijken. Een aantal jaar later ben ik voorzichtig gaan meevoetballen.

Dat wil niet zeggen dat ik nooit bij het spel betrokken was, nee: mijn eerste oefenwedstrijd, op een donderdagavond, twee keer twintig minuten, met de E8 vriendschappelijk tegen de E9 van dezelfde club. De bal rolde over de zijlijn en de scheidsrechter – volgens de nieuwe regels van de KNVB ‘de spelbegeleider’ – zei: “ingooi E8”. Ik had alleen nog maar op straat gevoetbald, daar gooiden we niet in. En dus ging zich het moment voltrekken waarop ik onderhands, verwijfder dan een korfballer, de bal het veld in rolde. Om me heen tekenden veel grote ogen en open monden de verbazing. De spelbegeleider mompelde dat de inworp over moest.

Ik ben dolblij, voor jongetjes zoals ik, dat de KNVB het ingooien heeft vervangen voor indribbelen. Voetbal zoals het gespeeld wordt op straat: zonder keepers, zonder ingooi en, als diegene dat écht wil, met iemand als poortwachter die een beetje het doel bewaakt. De voetballertjes in Nederland zullen zich razendsnel ontwikkelen.

Column voor: Goal Nederland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s