Het loonstrookje van De Roon

Marten de Roon heeft me deze week ontroerd. De Roon is basisspeler bij Middlesbrough in de Premier League. Hij lijkt zich daar zelf ook nog steeds over te verbazen. Deze week vertelde hij in Voetbal International over het moment waarop hij zijn eerste loonstrookje zag. 

“Dat was echt schrikken”, zegt De Roon, ooit begonnen bij ASWH in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar brak door bij Sparta Rotterdam. Via Het Kasteel belandde hij bij sc Heerenveen en daar dwong hij, min of meer onopvallend, een transfer naar de Italiaanse Serie A af. Een jaar lang was hij bij Atalanta Bergamo niet uit de basis weg te denken en nu vond hij zichzelf dus terug in de Premier League.

Voetbal en geld, het lijkt wel of De Roon er nooit echt bij had stilgestaan, tot hij in de beste competitie ter wereld speelde. “Je tekent je contract, dus je weet wat je krijgt, maar toch: dan komt het binnen en ga je nadenken”, zegt De Roon. “Wat ze allemaal óók met dat geld zouden kunnen doen. Wat andere mensen verdienen.”

Hij had het er met zijn ouders over gehad. Zijn vader is basisschooldirecteur, zijn moeder fysiotherapeut voor ouderen. Ze begrijpt zijn salaris niet. De Roon had voorzichtig verteld dat hij nog niet had getekend omdat hij nog wilde onderhandelen over zijn salaris. “Stop toch, het is genoeg”, had zijn moeder gezegd.

De Roon had begrip voor de houding van zijn moeder. In gedachten zag ik hem het loonstrookje bekijken: de schrik, de voorzichtig krullende mondhoeken, de trots en meteen daarna de zorgen om hoe hij het zijn moeder moest vertellen.

De Roon was gewoon in Engeland gaan voetballen omdat hem dat gaaf leek, hij was zonder moeite in de basis van Middlesbrough beland en ging daar nu financieel de vruchten van plukken. Hij schaamde zich bijna, al was het maar tegenover zijn moeder. “Ik zal zelfs tegen mijn beste vrienden nooit kunnen zeggen wat ik verdien”, zegt de middenvelder. “Want nee, het klopt niet. En weet je wat het erge is: ik ben waarschijnlijk een van de minst betaalde spelers in de Premier League.”

Ik stel voor dat elke voetballer die overweegt een droomcompetitie als de Premier League voor een nog forser betalende Chinese club te verruilen één keer op de koffie gaat bij De Roon, als zijn moeder er ook is. Wie weet helpt het, wie weet kunnen ze hem ervan overtuigen dat die salarissen daar nergens over gaan. Laat ze zeggen dat het niet klopt, maar vooral dat het genoeg is.

Column voor: Goal Nederland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s