Envelopje

Een jaartje geleden sms’te ik nog. Was een grappige tijd. Je zag een envelopje, las een berichtje van ongeveer drie zinnen en legde je telefoon weer weg. Ik antwoordde meestal binnen een uurtje, soms deed ik alsof ik er niet was. Dat was mogelijk met m’n lelijke, ouderwetse Samsung die niet kapot kon: doen alsof je er niet was. Ik schrijf dit op een manier alsof ik het als 73-jarige opa over de jaren vijftig heb en zover terug voelt het ook; in een jaar is er veel veranderd.

Toen ik overstapte naar een smartphone, ging er geen wereld, maar toch zeker een continent voor me open. Ik was opeens na een treinrit van anderhalf uur gewoon nog op de hoogte van wat er in de wereld gebeurde, hoefde niet een vriend te sms’en om te weten wat de tussenstand was bij Ajax en zat in allerlei groepen waar ik het met mensen over heel onbelangrijke dingen had – en vooral over zaken waar de groep niet perse voor was gemaakt. Maar, nog mooier: ik wist ineens dagelijks hoe laat m’n moeder naar bed ging. Zij wist waarschijnlijk ‘s ochtends of ‘s middags dat ik er nog niet uit was en kon op de minuut nauwkeurig zien hoe laat ik erin was gegaan.

Weg privacy. En dus zetten heel veel mensen de ‘laatst gezien’-optie uit. Ik was daar te nieuwsgierig voor, wilde gewoon nog kunnen zien hoe laat m’n moeder naar bed ging, en nam het omgekeerde op de koop toe. Sinds gisteren is alles anders: ook de mensen die dachten te kunnen liegen over het al dan niet gezien hebben van een bericht, moeten met de billen bloot. Ik las dat op internet, waar het nieuws uitsprong boven al het onbelangrijke gebeuren rondom IS, Obama en Oekraïne.

Mijn dag lag niet overhoop. Ik verlangde na het vernemen van het slechte nieuws alleen maar heel erg terug naar het envelopje op mijn oude Samsung van een of ander type. Omdat ik met de gedachte speelde die weer in gebruik te nemen, appte ik een vriend. Twee blauwe vinkjes en nu, een dag later, nog steeds geen reactie. Lul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s