De achterstandsblik van Puel

Ik kijk graag naar trainers van teams die op achterstand staan. Daarin herken je, zoals Louis van Gaal zou zeggen, ‘de totale mens’. Over hem gesproken: Van Gaals gezicht drukt bij een achterstand uit dat hij het allemaal al wist. Van Gaals gezicht drukt altijd uit dat hij het allemaal al wist, of eigenlijk weet. Slecht voorbeeld.

José Mourinho, aan diens gezicht kun je bij een achterstand aflezen wat hij tijdens de persconferentie gaat zeggen. Meestal iets over de scheidsrechter en anders over de trainer van de tegenpartij. Bij een overwinning doet hij dat ook en kun je dat ook tijdens de wedstrijd al aan hem zien. Matig voorbeeld.

Huub Stevens, dat is een lekkere! Huub Stevens ziet er bij een achterstand uit alsof het hele stadion in brand staat en nog niemand eraan heeft gedacht de brandweer te bellen. Stevens is in paniek, windt zich op, lijkt al precies te weten dat het slecht gaat aflopen en is daar gelijktijdig zelfs al een beetje verdrietig om. Ondanks dat hij weet dat hij een week later toch wel weer een baan bij een of andere Duitse club krijgt aangeboden.

Luiz Felipe Scolari leek, vooral in zijn tijd als bondscoach van Portugal, bij elke achterstand opnieuw een hartaanval te krijgen. Guus Hiddink kijkt bij een achterstand als een vader die er net is achter gekomen dat er door zijn zoon geld uit z’n portemonnee is gehaald. Dick Advocaat is met de jaren bij een achterstand meer gaan kijken op een manier die zegt: maar aan mijn wissels lag het niet.

De mooiste achterstandsblik heb ik dit weekend gezien, bij de trainer van Olympique Nice. Nice stond tien minuten voor het einde 1-0 achter en Puel bracht oud-Ajacied Darío Cvitanich erin. Hij drukte hem iets in de hand, dat bij de aanvoerder moest worden afgegeven. Het was een briefje, met letterlijk het recept voor een gelijkspel. Puel gaf Cvitanich het briefje en keek toe hoe de aanvaller gedreven het veld op rende. De blik van de trainer: ‘Tweemaal halfvolle melk en een pak havermout. Dat moet lukken’. Onbetaalbaar.

Column voor: Buitenkant Voet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s