Roosbeef mijdt controle

Soms kan ze haar eigen stem niet uitstaan. Roos Rebergen (26), zangeres en gezicht van Roosbeef, waarvan vrijdag 13 februari het derde album KALF verschijnt, is de eerste die haar eigen succes in twijfel zal trekken of relativeren. “Laatst trad ik op in België en dacht ik opeens: och, al die arme mensen. Zij hebben allemaal een kaartje moeten kopen om hier naar mij te luisteren.”

Eén track te veel
De neiging tot relativeren, veelvuldig afgewisseld met totale onverschilligheid: het tekent de leadzangeres van Roosbeef. Neem haar titelverklaring van de nieuwste plaat: “In België is KALF een hard scheldwoord: dom wicht. Het staat echter ook voor nieuw leven. Ik vind het gewoon een vet woord, het staat heel mooi op de albumhoes.”

Volgens Roos staat er één track te veel op het album. “Welke? Hmm, De Schelde of Over De 18. Ik liet me op het laatste moment ompraten door de bandleden. Achteraf denk ik: ‘Ah, fuck, ik heb gewoon gelijk!’ Ik had even de neiging om op de achterkant van de albumhoes één nummer door te krassen of erbij te zetten: hier moet je echt niet naar luisteren. Volgende keer moet ik wél mijn eigen zin doordrammen.” Tevredenheid over het derde album overheerst. “Ik heb voor het eerst het gevoel dat het klinkt zoals we het hadden bedacht. Er zit een duidelijke lijn in.”

Niet zorgzaam
De singer-songwriter lijkt tijdens het interview elk woord te wegen en keuze te hebben uit een emmer vol mogelijkheden. Haar zinnen zijn op te delen in korte fragmentjes die, eenmaal samengevoegd, soms een vaag eindresultaat opleveren. Ze merkt het en begint een nieuwe zin waarmee ze alsnog duidelijk maakt wat ze bedoelt. Op die manier gaat ze tijdens het schrijven geregeld ook met teksten om. “Ik ben er helemaal niet zorgzaam voor of zo. Ik denk niet materialistisch alsof teksten spullen zijn die niet kapot of kwijt mogen. Als iets niks is, dan kan het gewoon weg.”

Soms oogt en klinkt ze zeer bedachtzaam, dan weer totaal onverschillig. “Niet erg hoor. Ik kijk vooral uit naar de tour”, zegt ze over de interviews en promotie voorafgaand aan de album-release. Twintig optredens stonden er gepland en daar is, nadat de avond in Amsterdam heel snel was uitverkocht, nog een extra avond Paradiso bijgekomen.

Duidelijke teksten
“Die zangeres met de eigenaardige teksten”, hoor je vaak als je de naam van de band noemt. Zelf vindt Roos haar teksten helemaal niet zo gek. “Ik vind dat ik heel duidelijk schrijf. Als mensen iets anders of op hun eigen manier interpreteren, dan maakt dat me niet uit. Als het voor mij klopt, dan klopt het. Wat er daarna met de teksten gebeurt, vind ik onbelangrijk.”

De teksten van Roosbeef ontstaan vaak heel plotseling. Zo kwamen de woorden Raak Mij Aan van de gelijknamige song, die ze in opdracht schreef voor de Nationale WOII Herdenking in Utrecht (2013), opeens omhoog toen ze op haar piano speelde. “Ik dacht: ‘Hoe ga ik aan die opdracht voldoen?’ Want ik heb die fucking oorlog niet eens meegemaakt. Toen was ik bezig op de piano en zong ik opeens het zinnetje ‘raak mij aan’. Zo trok ik het lied naar mezelf toe. Als ik zou overlijden tijdens de oorlog zou ik het ergste vinden dat ik dood zou gaan zonder te zijn aangeraakt. Als ik zo’n gevoel zelf heel nadrukkelijk heb, dan stromen de zinnen er zo uit.”

Geen controle
Roos schrijft dagelijks dingen op in een schriftje. “Puur voor mezelf hoor, er staat ook heel veel onzin in. Ik vind dat gewoon leuk om te doen.” Alsof ze die uitspraak even later alweer vergeten is, zegt ze dat schrijven helemaal niet zo leuk ís. “Je denkt niet ‘ik moet vandaag iets schrijven’. Het begint bij een gevoel of emotie, bijvoorbeeld verdrietigheid, die op papier moet, waarmee iets moet gebeuren. En dat het dan lukt.. daar draait het dus om.” Ze wil zichzelf geen schrijfster noemen. “Vanochtend zei mijn moeder nog tegen me dat ze me meer schrijfster vond dan muzikant. Ik weet het niet, ik denk dat het per periode verschilt. Ik voel me bovenal artiest, performer.”

Recentelijk liep haar relatie op de klippen. “Het is nooit goed genoeg. Ook niet als ik al een tijdje gelukkig ben met iemand. Op een gegeven moment wordt een relatie normaal en daar word ik onrustig van”, licht ze de breuk toe. Zo ging het in één van haar relaties heel lang héél erg goed, maar zette ze er toch een punt achter. “Als het te lang goed gaat, zorg ik dat het kapot gaat. Ik ben zelf altijd wel degene die er een punt achter zet, nooit andersom.” De zangeres heeft de angst om in herhaling te vallen, ook in haar muziek. “Zodra ik de controle heb, vind ik het niet meer leuk. Ik wil niet precies weten welke richting iets uitgaat. Ik hoop dat ik telkens weer wat anders doe. Ik kan nog wel een aantal albums met mezelf vullen, maar als ik mezelf ga herhalen, is het klaar.”

Klaagzang
Vrees voor iedere keer hetzelfde liedje, vrees voor sleur. Argwaan jegens zaken die dreigen te blijven zoals ze zijn; ze betrapt zichzelf er steeds vaker op. “Het leven is een herhaling van zetten. Je krijgt een relatie, bent daarin gelukkig en dan gaat het uit. Dan komt er een nieuwe relatie en vervolgens gaat het precies hetzelfde. Het is net als fucking Kerstmis en al die dingen: elk jaar vier je het en elk jaar komt het op hetzelfde neer. Er verandert niets.” De typische klaagzang van iemand halverwege de twintig? “Misschien wel. Ik vind het heus wel leuk om met vrienden naar een café te gaan, vroeger al helemaal, maar op een gegeven moment is het gewoon een te vertrouwd patroon dat misschien wel altijd zo blijft. Ik heb dat dan wel gezien.”

Als leadzangeres van Roosbeef heeft ze het nog niet gezien. “Het gaat steeds beter, maar ik wil verschillende dingen doen. Het moet elke keer weer anders zijn.” Gaat het roer ooit nog rigoureus om? “Ik heb wel zin om een keer écht te gaan schrijven, zoals het bedoeld is nu. Nu denk ik nog veel te veel in rijm.” Doemt daar toch weer die schrijfster op. Maar nu eerst de KALF-tour. De komende maanden is Roos Rebergen fulltime muzikant.

Artikel voor: Soundflow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s